Copyright ©
Han van Meegeren-HOME.

Vermeer.

De Emmaüsgangers.

De Dienstmaagd.

Opa en De Schildersfamilie.

Opa, Ir.Witteveen en de poedels.

ander religieus werk.

GALERIJ.

Jacques van Meegeren.

ONECHTE VAN MEEGEREN'S.

TE KOOP.

Verantwoording.

 contact@hanvanmeegeren.nl

 TERUG NAAR HOME-PAGE
Han van Meegeren-HOME
Han van Meegeren-HOME
Han van Meegeren-HOME
Opa was in het bezit van 3 werken van Han van Meegeren:         
De Schildersfamilie, De Poedelfamilie en Ir.Witteveen.  
Daar Opa er een mystieke, geheimzinnige sfeer over liet hangen, zat er altijd spanning in het kijken naar deze werken. Het verveelde nooit, nog steeds niet. Han van Meegeren heeft hier zelf natuurlijk de aanzet toe gegeven, de hele kunstwereld op zijn grondvesten doen schudden, door zeer vakkundig aan te tonen dat het allemaal een kwestie is van beleven, gevoel, waar geloof je in? Hoe beleef je kunst? Het herschrijven van de geschiedenis, het gat opvullen dat Vermeer na liet, de spanning opvoeren door kunstzinnige en artistieke creativiteit. Je kunt zeggen van Han van Meegeren wat je wilt, maar creatief en hardwerkend was hij zeker. Tot op de dag van vandaag weet men niet precies hoeveel werken hij gemaakt heeft en wat er nog in musea hangt als “echt” wat Han in feite gemaakt heeft. Ook daar hangt nog steeds een mystieke sfeer omheen.
Links de afbeelding van het olieverfschilderij van “De Poedelfamilie”.
Zo was het ook tentoongesteld, vlak voor de inboedelveiling van Han van Meegeren in Amsterdam in 1950. Het stond daar prominent op de veiling! Opa was daar ook aanwezig en heeft dit schilderij daar gekocht, samen met het werk van Ir.Witteveen. Ook dit schilderij heeft vanaf 1950 tot en met nu, veilig en verborgen gehangen in Opa’s huis op een afgelegen plek in de gang. De poedel was Han’s lievelingshond en komt op verschillende werken duidelijk voor, o.a. op De Kerseneters (rechts op de foto), De Straatzangers in Roquebrune.
Links de afbeelding van “De Poedelfamilie”, olieverfschilderij, zoals het bij Opa sinds 1950 heeft gehangen en nog hangt in de originele lijst en ongerestaureerd.
Ir. Witteveen werd door Opa ook aangekocht in 1950 te Amsterdam. De Ingenieur had de taak Rotterdam na het bombardement van 1940, door de Duitsers, weer op te bouwen. Dit schilderij was tot voor kort in uitgedroogde staat, enkele jaren in een winkel in Rotterdam te zien. Het hing daar gewoon. Daar het schilderij niet gesigneerd is, werd het door de meeste mensen niet herkend als de “lang vermiste” van Meegeren. Het schilderij is onlangs door familie verkocht aan een Rotterdam’s museum en is al gerestaureerd. We hadden het in de familie willen behouden, maar dat was voor de verkopende leden geen optie. Opa’s Imperium valt uit elkaar ...
Gelukkig kan het, door velen vermist gewaande werk, nu wel weer door iedereen worden bewonderd.
Opa, Ir.Witteveen
     en de poedels